Perusteltuja kompromisseja

Uuden tuotteen, minkä tahansa tuotteen, valmistamisessa kaikkein ekologisin vaihtoehto olisi todennäköisesti jättää tuote kokonaan valmistamatta. Tekstiiliteollisuuden ongelmat ovat valtava ja ahdistava vyyhti, ja ongelmien tiedostamisen ainakin pitäisi ohjata päivittäisiä valintojamme. Tavallisissa vaatteissa vaihtoehtoja on paljon. Vaihtoehtoja ja valintojamme voivat tietysti rajata esimerkiksi vaatteen hinta, materiaali, merkki, valmistuksen eettisyys jne. Mikä kenellekin on tärkeää ja mahdollista.

Diabeetikolla omaan hoitoon liittyvät valinnan mahdollisuudet ovat aika rajallisia. Diabeteksen hoitotarvikkeissa, kuten insuliinisäiliöissä ja tarvikkeiden pakkaamisessa muovin käyttö on varmasti erittäin perusteltua, mutta tarvitseeko myös mittarilaukkujen, vaatteiden ja pumppuvöiden olla keinokuituisia ja muovisia? Minulla on ollut ilo tutustua Saaraan, joka on perehtynyt eri materiaaleihin ja niiden ominaisuuksiin. Eri materiaaleille on omat paikkansa, myös kirosanan asemaan päätyneelle elastaanille, mutta valitettavan usein materiaalien käyttöä määrittää – mikäpä muukaan kuin raha. Materiaaleiksi valitaan halpoja ja halvalla valmistettuja materiaaleja, välittämättä valintojen laajemmista vaikutuksista.

Saaran mahtava asiantuntemus ja kiinnostus aiheeseen on ollut käytössä myös otsikossa mainituissa kompromisseissa, joita mekin olemme tuotteidemme suunnittelussa ja valmistuksessa joutuneet väistämättä tekemään. Kompromissit ovat mm. ekologisuuden, kestävyyden, hinnan, tuotantotapojen ja valmistuspaikan välisiä, eivätkä koskaan helppoja tai yksiselitteisiä. Tavoitteenamme on kuitenkin olla valintojemme suhteen mahdollisimman avoimia, ja kehittää toimintaamme koko ajan. Esimerkiksi vetoketjumme ovat muovisia, koska ne ovat kestävämpiä ja monikäyttöisempiä kuin vaikkapa metalliset ketjut. Vetoketjumme on kuitenkin valmistettu kierrätysmuovista. Kangasmateriaaleissa valinnanvaraa kaiken suhteen on paljon, yhtenä esimerkkinä pumppuvyömme, joka on valmistettu pellavan kaltaisesta ramista (ramie), ja osa niihin käyttämästämme kankaasta on leikkuuylijäämää (chas.fi /Sari Koskinen). Saara saa myöhemmin kertoa materiaaleistamme ja niiden valinnasta enemmän.

Välttämättömistä asioista ei kannata ahdistua, mutta niissä asioissa joissa valintoja voi tehdä, voimme muuttaa maailmaa yksi valinta kerrallaan. ♥ Annu